Succesfactoren en valkuilen van een overtuigd interim manager met een waardevol netwerk – deel 3
In dit deel gaan we het hebben over het belang van een goed netwerk voor een interim manager.
Waarom een goed netwerk één van de levensaders is van een interim manager
Er wordt veel gesproken over netwerken en het belang ervan. Juist voor interim managers is een goed netwerk van levensbelang.
Ik heb ervaren dat de interim opdrachten die ik afgelopen jaren heb uitgevoerd voor 90% uit of via mijn netwerk kwamen. De ene keer rechtstreeks, dus dat men wist dat ik beschikbaar was en ik gevraagd werd voor een opdracht. Maar ook als mensen wisten dat ik weer vrij kwam, zij mij in contact brachten met mensen in hun netwerk die op zoek waren naar een interim manager.
Als een opdracht uit of via je netwerk komt, is de kans vele malen groter dat jij die opdracht gegund krijgt. Je bent immers naar voren geschoven door iemand die zij kennen al dan niet via via. Daarmee heb je een enorme voorsprong, omdat men vertrouwt op hun netwerk dat zij weten welke kwaliteit jij levert.
Naast dat ik het ook leuk vind, is dit een belangrijke reden dat ik bewust investeer in mijn netwerk.
Hoe ziet jouw netwerk er uit?
Heb jij wel eens bewust nagedacht hoe jouw netwerk er nu uit ziet? Welke mensen ken je, welke achtergronden hebben zij, welke mensen kennen zij weer, en welke kennis hebben zij?
Elk mens heeft een netwerk. Een netwerk bestaat niet alleen uit mensen die je zakelijk kent, maar ook van de sportclub, uit je studententijd, uit de plaats waar je woont, die je ontmoet in de kroeg en eigenlijk overal waar je sociale contacten hebt. Als je start als interim manager, en ook daarna, is het van belang om je netwerk in beeld te brengen. LinkedIn is daar natuurlijk een heel fijn hulpmiddel voor.
Als je je netwerk in beeld hebt, wat is dan je conclusie?
Misschien bestaat het met name uit mensen met een zelfde achtergrond of die in een zelfde branche werken. Dit kan logisch zijn als je zelf ook altijd in een bepaald werkveld hebt gewerkt. Dan is het van belang om te kijken of jij ook voor je interim opdrachten in deze branche wil zoeken. Dan is dat natuurlijk helemaal oké. Maar als je juist in ander omgevingen wil werken, dan zal je actief je netwerk moeten gaan uitbreiden. Hierover later meer.
Een netwerk kan je zien als opeenvolgende cirkels met in het midden de kern. Met deze kern heb je het meeste contact, doordat het mensen zijn die je goed kent, waar je graag mee een hapje gaat eten en waar het contact heel natuurlijk mee verloopt. In deze kern zitten bij mij andere interim managers waar ik mee gewerkt heb, een aantal opdrachtgevers en collega’s die ik in opdrachten heb leren kennen en waar ik intensief mee heb samengewerkt. Dus eigenlijk mensen die ik goed ken.
Vervolgens kun je het netwerk indelen in een aantal cirkels om de kern heen. Hoe verder van de kern, hoe minder het contact en de betrokkenheid op elkaar. Dit is niet erg, want je kunt nu eenmaal niet een gelijke intensieve band met honderden mensen opbouwen.
De twee, drie cirkels het dichtste bij de kern, zijn heel belangrijk, omdat daar mensen inzitten, waar je actief in moet investeren om hen in die cirkel te houden en de betrokkenheid op elkaar in stand te houden.
Kun je dan niet van de buitenste cirkels afscheid nemen? Nee, dat zou ik niet doen, want wellicht zitten daar mensen bij die bij bepaalde bedrijven werken, bepaalde kennis hebben, een ander netwerk hebben, waar jij mogelijk nog profijt van kan hebben.
Het onderhouden van je netwerk
Als je bovenstaande leest dan kan het overkomen dat het belang van een goed netwerk vooral ingegeven is vanuit eigenbelang en egoïsme, maar niets is minder waar. Want zoals voor alle goede relaties geldt, blijven deze het langst in stand als er sprake is van wederkerigheid, interesse in elkaar en dat je iets voor de ander over hebt.
Dat geldt ook voor jouw netwerk. Dus ben altijd bereid om iets voor de ander te doen.
Het onderhouden van je netwerk kan op verschillende manieren en is afhankelijk van welke cirkel je wil onderhouden.
Met de binnenste cirkels zal je intensiever contact hebben dan met de buitenste cirkels. Mijn manier is dat ik met mensen uit de binnenste cirkels regelmatig contact heb: bellen, appen, mailen, koffietje drinken of een hapje eten.
Met degenen in de buitenste cirkels heb ik af en toe contact en met sommigen heb ik geen contact. Deze laatste groep is bijvoorbeeld bij mij een groot aantal collega’s uit de tijd dat ik bij ik in het bankwezen werkte. Inmiddels is het grootste gedeelte uitgezworven naar andere bedrijven. Het contact is weliswaar minimaal, maar ik weet zeker dat als ik een keer hun hulp nodig zou hebben, zij zeker bereid zijn om deze te bieden. Andersom is dat zeker zo
Het uitbreiden van je netwerk
Afgelopen jaren heb ik bewust mijn netwerk uitgebreid.
Aan de ene kant gaat dat organisch, want je leert steeds nieuwe mensen kennen en zeker als je interim opdrachten uitvoert is dat meer dan als je vast bij een bedrijf werkt.
Aan de andere kant heb ik ook actief mensen benaderd die in een bepaald werkveld werkte of kennis hadden van bepaalde zaken, waar ik in geïnteresseerd was. Met deze mensen heb ik hele interessante gesprekken gevoerd en leuke netwerkcontacten aan overgehouden.
Ik ben niet zo van op LinkedIn mensen zonder reden uitnodigen. Ook ik krijg wel van die verzoeken binnen, maar ik vraag altijd wat de reden is dat die persoon mij in zijn of haar netwerk wil. Mijn advies is dan ook om als je mensen op LinkedIn uitnodigt, je toelicht waarom je die persoon een uitnodiging stuurt.
Daarnaast zijn er ook altijd de netwerkborrels en clubjes waar je nieuwe mensen kan ontmoeten. Dit moet bij je passen. Ik maak makkelijk contact, maar heb vaak bij dit soort bijeenkomsten een wat gekunsteld gevoel.
Ik hoop dat ik met mijn betoog over een waardevol netwerk als levensader voor een interim manager, jou heb kunnen inspireren om eens naar je eigen netwerk te kijken.
Mocht je mij in je netwerk willen, dan zie ik de uitnodiging graag tegemoet, maar vergeet niet even een toelichting te geven ;-).
Met een netwerkende groet,
Monique Nollen
Labels:interim manager, InterNovem, netwerken